Ik ben onterfd

Onterfd? Wat zijn mijn rechten? Heb ik recht op een legitieme portie?

Wanneer de relatie tussen u en uw ouders of een van hen ingewikkeld is, gebeurt het wel eens dat uw ouders, of één van hen, u onterft. 

Er zijn verschillende vormen van onterven met verschillende gevolgen. Dit hangt van de inhoud van het testament af.

Wanneer u bent onterfd, kunt u toch nog recht hebben op een deel van de nalatenschap. Dit deel wordt het ‘wettelijk erfdeel’ of ‘legitieme portie’ genoemd.

De wet kent regels om uw minimale (wettelijke) erfdeel te berekenen.

Uitgangspunt is de nalatenschap van de erflater. Daarbij worden bepaalde door de erflater gedane schenkingen opgeteld. Ook wordt rekening gehouden met bepaalde schulden. Het resultaat wordt de ‘legitimaire massa’ genoemd. Vervolgens is het van belang welk aandeel u had in de nalatenschap op grond van het ‘Versterf erfrecht’. Was u voor 1/3e tot de nalatenschap gerechtigd dan is u legitieme portie de helft daarvan. Dus 1/6e. Uw legitieme aanspraak is dan 1/6e van de legitimaire massa.

Uw recht op grond van de legitieme portie is een aanspraak in geld. U hebt dan geen recht op goederen van de nalatenschap. U kunt zich ook niet met de afwikkeling van de nalatenschap zelf bemoeien.

Ook geldt een termijn van maximaal vijf jaar waarbinnen u een beroep kunt doen op uw legitieme portie. 

Goede begeleiding en advisering over deze complexe materie is aan te bevelen. Wij doen dat graag voor u. Bel ons gerust op als u vragen heeft over uw specifieke situatie.

2019 © Jukema Van Keeken.
Alle rechten voorbehouden.